• de
  • en
  • es
  • fr
  • it
  • ro

Diplome de „Patriot Român” pentru văduva şi fiica lui Babeş

By Admin on March 1, 2014 in anul 2013, Arhiva presa RO
0

tex_logo-header

Transilvania Expres, Duminica, 3 marite 2013


Puţină lume s-a adunat ieri la poalele Pârtiei „Bradul”, unde a fost comemorat Liviu Corneliu Babeş, braşoveanul care s-a autoincendiat pe pârtia din Poiana Braşov în 2 martie 1989, pentru a protesta împotriva comunismului.

article_344416_1

După 24 de ani de la acest moment tragic, dar eroic, martirul a fost rememorat printr-o ceremonie, la care au participat văduva Etelka Babeş şi fiica Gabriela, câţiva apropiaţi ai acestora, preşedintele filialei Braşov a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, general maior în retragere Mircea Vlaicu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic, braşoveanul Octav Bjoza, senatorul PDL Nicolae Vald Popa şi câţiva membri, în frunte cu preşedintele Florin Postolachi, ai „Asociaţiei 15 Noiembrie 1987” Braşov, singurii care, după 1990, s-au preocupat să păstreze vie memoria lui Babeş. Slujba de pomenire a fost oficiată de părintele Andrei Sicoe, chiar la baza pârtiei de schi, aproape de locul unde acesta s-a prăbuşit în flăcări, însemnat doar cu o cruce de fier. Proiectul de-a construi un monument, având drept bază chiar una dintre sculpturile lui Babeş (era artist plastic amator, unul foarte bun), „Icar”, (foto 4 şi 5) încă nu s-a concretizat.

article_344416_2

„Nu se vede recunoştinţa braşovenilor”

A fost din nou o zi de durere şi lacrimi pentru fiica şi văduva lui L. C. Babeş. Gestul lui Babeş este catalogat drept sacrificiu, dar jertfa supremă făcută pentru toţi românii este nebăgată în seamă şi privită de unii cu multă indiferenţă. „Dacă vă uitaţi de jur împrejur o să vă daţi seama că nu se simte recunoştinţa braşovenilor, el nu este recunoscut. Ăsta a fost sacrificiul lui. Mulţi mă întreabă dacă a meritat. A meritat, pentru că suntem liberi, dar aş fi dorit ca lumea să aprecieze acest gest. Să preţuim această libertate! Este foarte greu să retrăieşti toate aceste lucruri, de parcă ar fi fost ieri. El a plătit un preţ prea mare pe care prea puţini îl înţeleg”, a spus înlăcrimată Etelka Babeş. Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război şi Comitetul Român de Cinstire a Eroilor le-au conferit văduvei şi fiicei lui Babeş diplomele de „Patriot Român” (foto 3).

article_344416_3

„Babeş este foarte important pentru noi”

Şi preşedintele „Asociaţiei 15 Noiembrie 1987” este decepţionat. „Văd că nu s-a schimbat nimic de la ultima comemorare, poate sunt mai multe mese aici în jur, turişti la grătar şi mai multă indiferenţă. Liviu Corneliu Babeş este foarte important pentru noi. După revolta noastră, din ’87, cineva a avut curajul să protesteze, într-un mod mult mai radical, dar a protestat, inclusiv pentru noi, şi a fost auzit de către toată Europa şi toată lumea. Noi îl vom comemora în fiecare an, cum am mai făcut-o, în modul nostru simplu şi vom fi alături de doamna Babeş în ceea ce se va întâmpla şi de acum în colo. Nu cred că acesta a fost un sacrificiu în van. Nici un sacrificiu nu e în zadar. El a atras atenţia că după revolta noastră nu se schimbase nimic şi că lumea o ducea tot mai prost şi cred că această disperare l-a împins un asemenea gest”, a declarat Florin Postolachi.

article_344416_4

Sursa: Transilvania Expres

Copyright 2019 LiviuBabes.ro